Back to All Events

Släppfest för Provisoriet av Wolfgang Hilbig! Leif Andrée läser

  • Söderbokhandeln Hansson & Bruce 37 Götgatan Stockholm, Stockholms län, 116 21 Sweden (map)

Wolfgang Hilbig (1941–2007) räknas som en av de viktigaste författarna från det forna Östtyskland. Hilbig arbetade länge i DDR:s industri som bland annat eldare och arborrare, fram till 1980 då han blev författare på heltid. 1985 lämnade han den så kallade östzonen och kom över till Västtyskland. Hilbigs prisbelönta och omfattande författarskap innehåller romaner, noveller, dikter och essäer – men trots det finns ingenting av honom översatt till svenska.

Förrän nu. Hilbigs självbiografiska roman Provisoriet utkom år 2000 i Tyskland och är hans sista roman. Med Provisoriet presenteras hans författarskap för första gången på svenska, i översättning och med efterord av Ludvig Berggren.

Provisoriet handlar om den östtyske författaren C. som i mitten av 80-talet tillfälligt tillåts lämna DDR. I Västtyskland träffar C. en kvinna med vilken han inleder en passionerad och uppslitande relation. Kärleksproblemen och det prövande mötet med det kapitalistiska väst sätter hans liv och identitet i gungning. Han hamnar i alkoholmissbruk, kan inte skriva och driver planlöst omkring på järnvägsstationerna, affärsgatorna och i bordellkvarteren. Samtidigt kan han inte förmå sig att återvända till sitt forna hemland, som mer och mer ter sig som en avlägsen, spöklik kuliss och till sist går mot sin upplösning.

Litteraturforskaren Markus Huss och översättaren Ludvig Berggren samtalar om Hilbigs kraftfulla och säregna författarskap och den aktuella översättningen av Provisoriet. Samtalet varvas med uppläsningar ur romanen av den renommerade skådespelaren Leif Andrée.

Varmt välkomna önskar vi och bokförlaget Ruin!