EVENEMANG I BOKHANDELN

KOMMANDE EVENEMANG 2024

MAJ 

2 maj kl. 19 
Vilka var hautboisterna? Vad gjorde en folkskolebaderska? Och varför tog ett inbrott knäcken på Körkunniga arbetares stödförening? Det är bara några av frågorna du aldrig ställt dig som får svar i Jonas Nordlings nya bok. Genom elva udda berättelser ur vår historia återuppstår bortglömda och intressanta sammanslutningar som Sveriges sjöfarande kvinnors förening och Arbetarbarnens förbund.  

Jonas Nordling talar med förläggare Jesper Bengtsson om boken Sygruppen Hjälpsamhet, och tio andra föreningar du inte visste existerat (Bokförlaget Atlas).  Varmt välkommen till en kväll om svenska föreningsfriheten!  Resultatet är en anspråkslös och underhållande hyllning till föreningslivet. Men också ett försök att väcka intresset för föreningsfriheten och förklara vilken betydelse denna rättighet har haft för svensk demokrati och varför den ännu behövs. Inte minst i en tid då föreningsrätten åter inskränks, till synes helt utan debatt.  

7 maj  kl. 19 
Kan döda diktare hjälpa till att rädda världen?  
I nummer 1/2004 av De litterära sällskapens tidskrift Parnass – helt tillägnat klimatfrågor -- publicerade representanter för fyra av sällskapen ett förslag om att engagera sina respektive författare i kampen för arternas och jordklotets överlevnad. 

Tisdag 7 maj bjuder vi in till en uppläsning på Söderbokhandeln. Cikadan, en insekt vars livscykel består av några få dagar i grönskan efter tretton år i jorden, presenteras – som fenomen och symbol. Det blir läsning av bland annat Harry Martinsons dikt om cikadan, Stagnelius “Vad suckar häcken?”. Lars Vargö bidrar med översatta haiku. 
Förhoppningsvis blir det ett samtal om litteraturens makt att förändra världen.  

8 maj kl. 19 
Välkommen till ett samtal mellan den katalanske författaren och konstnären Irene Solá (född 1990) och Carl Åkerlund. Solás roman Jag sjunger och bergen dansar innebar henens stora genombrott både på hemmaplan och internationellt och i Sverige har såväl kritiker som läsare hyllat romanen, översatt av Ellinor Broman och utgiven av bokförlaget Tranan. 

I de pyreneiska bergsbyarna i norra Katalonien levs det rurala livet under de kvardröjande skuggorna från historiens krig. Här träffas bondpoeten Domènec en dag av blixten under en svamppromenad. Efter sig lämnar han hustrun Sió och deras två barn Mia och Hilari, som tillsammans har att minnas och skapa sina liv i ett mytologiskt landskap där såväl männi­skor som natur har något att säga om traktens oläkta sår. Men också om kärlekens möjligheter. 

16 maj  kl. 19 
Bokförlaget Ellips ger ut böcker på svenska i Finland, främst poesi, kortprosa, essäer och genretänjande texter. Förlaget startades 2010 i Vasa och drivs av Ralf Andtbacka, Catharina Gripenberg och Ulrika Nielsen.  

Ellips skriftserie lilla e föddes år 2012. Nu är den tillbaka med bland annat två nya titlar av Fredrik Hertzberg: “Farväl kvalitet. Farväl konst”. Om litterärt värde och Ulrika Nielsen: Vad är litteratur och vad ska man ha den till? som verkligen fått fart på litteratursamtalet i Finland. 

21 maj kl. 19 
Cecile Pin (Frankrike/USA) samtalar med förläggare Gunnar Nirstedt om sin hyllade debutroman Vandrande själar (Nirstedt/Litteratur, i översättning av Peter Samuelsson). 
 
När de sista amerikanska soldaterna har lämnat Vietnam inleder syskonen Anh, Thanh och Minh en riskabel resa till Hong Kong. Deras föräldrar och yngre syskon ska snart komma efter, men tragedin slår till och barnen blir föräldralösa. De hamnar i England, först i överfyllda flyktingläger och därefter i ett kokande London. Margaret Thatcher är premiärminister och vill hellre ta emot vita flyktingar från Rhodesia. Romanen skildrar ett land och en familj som slits sönder av sociala orättvisor och växande främlingshat. 

22 maj kl.19 
Signering med Yan Lianke (Kina) i samarbete med bokförlaget Weyler, i samband med utgivningen av den nya romanen Kvinnorna och nyutgivningen av Drömmar om byn Ding, Lenins kyssar och Explosionskrönika (samtliga översatta av Anna Gustafsson Chen). Tillsammans ger de en fullödig bild av en av Kinas största författare idag. 

28 maj kl. 19 
Läsning för Palestina i samarbete med bokförlaget Aska. Mer information kommer. Uppskjutet till hösten.

29 maj kl. 19 
Tidskriftsmingel i samband med släppet av nya numret av Arbetarhistoria

Programmet uppdateras löpande.
Fri entré och först till kvarn.


TIDIGARE EVENEMANG 2024

JANUARI
Onsdag 24 januari kl. 18

Nordisk litteraturscen. Vi är mycket glada att kunna välkomna Elin Anna Labba och Ingeborg Arvola till ett samtal om deras nya romaner Far inte till havet (Norstedts) och Kniven i elden (Albert Bonniers förlag). Elin Anna Labba är författare och journalist. Hon debuterade som författare 2020 med Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige, en skildring av tvångsförflyttningen av samiska familjer som pågick under många år på 1900-talet och så sent som på 50-talet. Far inte till havet är Labbas första roman och bygger på berättelser om samiska byar som dränktes under 1900-talet stora vattenkraftsepok i norra Sverige.

Norska Ingeborg Arvola debuterade 1999 och har gett ut en rad böcker för både vuxna och barn. Kniven i elden blev hennes stora genombrott i Norge och fick flera priser. Det är en storslagen historisk roman om kärlek och begär, om människans hårda arbete och naturens krafter, och är första delen i en planerad trilogi om människorna som levde i nordnorska Finnmark.

Torsdag 25 januari kl. 18
Välkommen till oss torsdagen den 25 januari för att fira utgivningen av "Rädda organisationen. En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet" av Tor Wennerberg (leg. psykolog). Kom och lyssna till ett samtal mellan författaren och Stefan Söderfjäll, författare till ett flertal böcker om organisation och ledarskap.

FEBRUARI
Onsdag 14 februari kl. 18
Varmt välkommen att lyssna till ett samtal mellan författaren Andrzej Tichý och hans förläggare Lina Rydén Reynols om den nya romanen Händelseboken (Albert Bonniers förlag).
Händelseboken är en svindlande mosaikroman om makt, maktlöshet och fantasins kraft. På en lekplats i Malmö tar en flicka livet av sig, med tabletter som hon stulit av sin mamma. En ung man upptäcker henne, men hämtar inte hjälp eftersom han inte vill ha med myndigheterna att göra. Några dagar senare hittas han, utslagen i en trappuppgång, av en före detta radikal författare på dekis, som låter honom sova ruset av sig på sin soffa. På något sätt hör deras liv ihop med en stor mängd människor och händelser, utspridda i tid och rum. En psykedelisk dödsdans, i vilken skarp samtidsrealism blandas med uppsluppen satir.
Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris och Eländet (2016) nominerades till Augustpriset. Tichý fick även Aftonbladets litteraturpris år 2013. Våren 2020 utkom novellsamlingen Renheten. 2021 tilldelades Tichý Sydsvenskans kulturpris och 2022 tilldelades han även Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Onsdag 28 februari kl. 18 
Nioosha Shams samtalar med sin förläggare Gunnar Nirstedt om diktsamlingen Teshne (Nirstedt/LItteratur). 
Shams skriver en lycklig, hungrig poesi som bejakar kärleken och ljuset, sinnligheten och berusningen. Staden är full av kroppar och hetta, här finns en törst som inte går att släcka. Men två biografer vetter mot katastrofen - en som bommas för och sätts i brand och en dit diktjaget återvänder gång på gång, oundvikligen förbunden med hettan och skriken från den andra. Teshne - törstig på farsi - är Shams första poesibok och även den första på Nirstedt/litteratur. Shams tidigare gett ut ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz

Torsdag 7 mars kl. 18 
Varmt välkommen att lyssna till ett samtal mellan danska Asta Olivia Nordenhof, aktuell med Djävulsboken (Norstedts, i översättning av Johanne & Khashayar Lykke Naderehvandi) och Agri Ismaïl, aktuell med Hyper (Albert Bonnier).
Nordenhof och Ismaïl har skrivit två av vårens mest emotsedda romaner och har båda hyllats unisont av kritiker och läsare. Nu möts de i ett samtal om böckernas centrala tema - kärlek och kapitalism.

 Torsdag 14 mars kl. 18 
Varmt välkomna att möta den brasilianske författaren José Henrique Bortoluci i ett samtal med förläggaren Lisa Lindberg! Bortolucis uppmärksammade roman Det som är mitt har just utkommit i svensk översättning av Örjan Sjögren (Norstedts förlag).

I femtio år arbetade Bortolucis far som lastbilschaufför på vägarna över hela Brasilien. Ofta var han hemifrån 40 till 50 dagar i sträck och sträckan han färdas med lastbilen blir samtidigt det avstånd som öppnar sig mellan honom och hans son, numera universitetsprofessor. När pappan blir svårt sjuk i cancer bestämmer sig sonen för att börja tala med honom.

Genom de intervjuer sonen gör växer bilden av ett liv och arbete fram, inte sällan farligt och fyllt av hemlängtan. I faderns fängslande historia flätar författaren skickligt in en berättelse med ett större perspektiv, där militärdiktatur, ekonomisk och social förändring, bygget av den transamazoniska motorvägen - och skövlingen av regnskogen som det innebar - utgör bakgrund.

APRIL

23 april kl. 18
Iida Rauma (Finland) samtalar med Ida Linde om romanen Förstörelse (Rámus förlag, i översättning av Janina Orlov). Boken är en uppgörelse med att under 1990-talets skolgång utsättas för det våld i skolan som kallas för mobbning. En roman som skapar obehag genom litteraturens förmåga att berätta sanningen när inga andra sätt återstår. Om ett barn som nära nog förstördes, en stad som har förstörts om och om igen, och om en planet som förstörs i detta nu.

Rauma är född 1984 och bosatt i Åbo. Förstörelse tilldelades Finlandiapriset, Finlands mest prestigefyllda litterära pris, och fick EU:s Litteraturpris hedersomnämnande med motiveringen ”ett litterärt mästerverk och unikt konstnärligt arbete”. Vid sidan av sitt författarskap är Rauma också grundare av ett pornografiskt queerfeministiskt magasin och återkommande debattör i sociala och samhälleliga frågor i Finland.

25 april kl. 19
Hanna Rajs samtalar med förläggare Lina Rydén Reynols om diktboken Samma, mamma (Albert Bonniers förlag).
Rajs diktbok är skriven till hennes mamma, som dog 2021. Med sin omisskännliga, skenbart enkla stil har hon skapat en oerhört smärtsam och vacker bok som inte ger några svar eller lösningar utan låter sorgen vara just så akut och upprepande som den är. I dikter som ofta är rimmade och med stildrag lånade från låttexter, men även i en klassisk sonettkrans, frågar sig Rajs hur hon, som just blivit mamma själv, nu ska kunna axla den rollen utan sin egen mamma som stöd. Den döda skrivs fram i all sin skönhet och värme, men också med sina brister och omgiven av vardagens alla ting.


TIDIGARE EVENEMANG

HÖST 2023

Torsdag 16 november kl 18
Nordisk litteraturscen: Samtal med den danska författaren Ida Marie Hede som är aktuell på svenska med Bedårande (Aska förlag), i översättning av Felicia Stenroth. Ida Marie Hede författare och dramatiker med bakgrund inom litteratur, konst och konsthistoria. Ida Marie Hede samtalar med författaren och översättaren Felicia Stenroth.

Lördag 18 november kl. 17
Kom och fira del två av Solvej Balles roman Om uträkning av omfång. I böckerna har tiden stannat på just 18 november och vi vill uppmärksamma denna speciella dag tillsammans. Anna Hallberg och Cecilia Hansson, båda författare och kritiker, samtalar med förläggare Maria Såthe om Solvej Balles två första delar av romanen Om uträkning av omfång.

Tisdag 21 November kl. 18
Samtal om den visa Sapfo. Elisabeth Mansén och Jonas Ellerström presenterar Hilda Dooolittle och hennes bok Den visa Sapfo. Den personliga, prosalyriska hyllningen till en av världslitteraturens mest intensiva poeter har nu för första gången översatts till svenska av Elisabeth Mansén.

Fredag 24 november kl. 18
Samtal med Jelena Kostiutjenko om Mitt älskade land (Ersatz) och Jana Kutjina om Jag börjar med mig själv (Ariel förlag). Mitt älskade land är en reportagebok om Ryssland, om korruptionen och rovdriften på natur och människor. Jag börjar med mig själv är journalisten Jana Kutjinas försök att förstå det ryska samhällets utveckling mot fascism och dess beredskap att acceptera kriget mot Ukraina. Samtalsledare: förläggaren och översättaren Mikael Nydahl.

Tisdag 5 december kl. 19
Samtal med konstnären Karin Mamma Andersson och författaren Cilla Naumann om boken Samtalen: en bok om och med Mamma Andersson (Albert Bonniers Förlag). I nästan ett decennium har Cilla Naumann befunnit sig i ständig dialog med sin vän Karin Mamma Andersson, om bilderna och minnena, om tillvaron som konstnär. Samtalsledare: förläggaren Daniel Sandström.



Den danska författaren Solvej Balle besökte Söderbokhandeln tisdagen den 29 augusti.

***

Onsdag 23 augusti kl. 19
Samtal om den amerikanska västkustpoeten Richard Brautigans tidiga dikter Min hjärna är en taxi (Fri Press), i översättning av Jonas Ellerström. Dessa tidiga dikter utgjorde en förbindelselänk mellan beatgenerationen och hippies. Tomas Fläckman, redaktör, talar med Jonas Ellerström om Richard Brautigan och den nya boken. Medverkar gör också poeten och konstnären Clara Diesen, som läser ett urval dikter ur boken. 

Tisdag 29 augusti kl. 18  
Nordisk litteraturscen: Samtal med den danska författaren Solvej Balle om första delen av romansviten Om uträkning av omfång (Wahlström & Widstrand), i översättning av Ninni Holmqvist. Romanen tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2022. Solvej Balle samtalar med Malin Ullgren, litteraturkritiker.  

Måndag 4 September  kl. 19
Christer Hermansson
samtalar om den reviderade nyutgåvan av den kultförklarade romanen Ich bin ein Bibliothekar! – en bibliotekaries berättelse (Korpen). Han samtalar med författaren och kritikern Magnus Utvik. Sång på tyska utlovas. 

 
Måndag 11 september kl. 19 
Att skåda en värld i ett korn av sand – Ekopoeten William Blake. 
Release för William Blakes Oskuldens spådomar (Ellerströms text & musik) i översättning av Isabella Nilsson. Boken presenteras i en tvåspråkig utgåva med inledning av Jonas Ellerström. Isabella Nilsson samtalar med Jonas Ellerström

 
Onsdag 13 september kl. 19-21
Folkets hörna på Söderbokhandeln med Nino Mick, aktuell med romanen Vulcan (Norstedts), och Goloconda Fahlén. Folkets hörna ger en unik inblick i författarens skrivprocess. En etablerad och en ännu inte publicerad författare läser ur ett kort skrivprojekt och för tillsammans med publiken ett textsamtal. Leder samtalet gör författaren Malin Isaksson (Folkets hörna) och Katarina Lind (Söderbokhandeln). Läs mer om Folkets Hörna: https://www.folketshorna.se/

Tisdag 19 september kl. 19
Samtal med den koreansk-amerikanska poeten och översättaren Don Mee Choi om diktsamlingen Knappt krig (20TAL Bok). Hon samtalar med poeten Burcu Sahin. Don Mee Choi ges för första gången ut i bokform på svenska och Knappt krig är översatt av Andjeas Ejiksson och Jennifer Hayashida. 

Onsdag 20 september kl. 19
Release för Ord & Bilds nya nummer. Gästredaktör John Swedenmark och Ord & Bilds redaktör Jonatan Habib Engqvist presenterar det nya numret, vars burdusa texter handlar om rivningsraseri, fastighetsspekulation och Reykjavíks hemliga platser. Katja Palo berättar om staden Malmbergets historia. Och Sjón skickar ett vykort från Berlin

 
Onsdag 27 september kl. 19 
Nordisk litteraturscen med den norska författaren Gunnhild Øyehaug som är aktuell med novellsamlingen Knutar (Nirstedt/litteratur) på svenska, i översättning av Marie Lundquist. Hon har kallats en norsk novellmästare av The New Yorker och är en av Norges mest originella författare. Gunnhild Øyehaug samtalar med kritikern Björn Kohlström.  

Söndag 1 oktober kl. 14
Samtal med Abdellah Taïa om hans senaste roman på svenska, Leva i ditt ljus (Elisabeth Grate Bokförlag). Romanen handlar om tre perioder i Malikas liv, en marockansk kvinna från landet. Från 1954 till 1999. Från den franska kolonisationen till kung Hassan II:s död. Malika är Abdellah Taïas mor. Taïa samtalar med sin översättare Maria Bodner Gröön. Samtalet sker på engelska.

Måndag 2 oktober kl. 18
Samtal om den mytomspunne Zarathustra med Ashk Dahlén & David Thurfjell. Zarathustras sånger (H:ström Text & Kultur) finns nu för första gången på svenska i direkt översättning från avestiska av Ashk Dahlén, docent i iranska språk vid Uppsala universitet. Zarathustra verkade som poet och vishetslärare i nordöstra Iran för omkring 3 500 år sedan, flera sekler före de vediska skalderna och Homeros, och är således den tidigaste författaren som vi känner till på något indoeuropeiskt språk. Ashk Dahlén samtalar med David Thurfjell, religionshistoriker och professor vid Södertörns högskola i Stockholm.

Torsdag 5 oktober kl. 18
Release för Quinn Slobodians Globalister – Imperiets fall och nyliberalismens uppkomst. Boken är utgiven av Bokförlaget Hansson & Bruce – Söderbokhandeln och översatt av Bo Greider och Erik Philipsson. Vi presenterar nya boken och bjuder på dryck och tilltugg. Kom och fira med oss!

Release för Quinn Slobodians Globalister torsdag 5 oktober kl. 18. Boken är utgiven av Bokförlaget Hansson & Bruce – Söderbokhandeln och översatt av Bo Greider & Erik Philipsson. Välkomna att fira med oss!

Jenny Andersson, Aftonbladet:
Quinn Slobodian är världsledande idéhistoriker och en av vänsterns viktigaste intellektuella ... Hans bok ”Globalists”, som kom 2018 och förväntas på svenska under hösten, blev en enastående framgång.

Tisdag 10 oktober kl. 18
Välkomna att fira Daniel Boyacioglu som i år firar 20 år som poet och är aktuell med nya diktsamlingen Daniels bok (Wahlström & Widstrand). Under kvällen kommer det att hållas ett samtal mellan Daniel Boyaciogluoch hans förläggare Helene Atterling och uppläsning ur boken.

Torsdag 19 oktober kl. 18
Nordisk litteraturscen: Samtal och uppläsning med Tone Hødnebo och Steinar Opstad. För första gången kommer Tone Hødnebo ut på svenska med diktboken Larm (Ellerströms) i översättning av Kristoffer Appelvik Lax. Steinar Opstad är aktuell med sin tredje diktsamling på svenska Att vara flera (Elleströms) i översättning av Marie Lundquist. Hødnebo och Opstad samtalar med översättarna Kristoffer Appelvik Lax och Marie Lundquist.

Tisdag 24 oktober kl. 18
Uppläsning och signering med den ryska författaren och poeten Maria Stepanova. Stepanova är i Stockholm för att ta emot Berman Literature Prize för sin “genreöverskridande familjekrönika Minnen av minnet där hon på en skarpslipad och vindlande prosa blåser liv i bilder, föremål, platser och dokument i en gestaltning av minnets förvandlande kraft för såväl individer som glömda kollektiv”. Minnen av minnet är utgiven av Nirstedt/litteratur och översatt av Nils Håkansson.

Onsdag 25 oktober kl. 18
Nordisk litteraturscen: Samtal med den danska författaren Josefine Klougart som är aktuell med Allt detta kunde du fått (Albert Bonniers Förlag) på svenska, i översättning av Johanne Lykke Naderehvandi. Allt detta kunde du fått är en poetisk familje- och naturroman. Samtalsledare: Katarina Lind, Söderbokhandeln.

Onsdag 1 november kl. 18
Välkomna till ett möte mellan fyra nordiska poeter från Norge, Finland, Sverige och Danmark: Gunnar Wærness, Tua Forsström, Sorin Masifi och Nanna Storr-Hansen. Uppläsning och samtal om poesi, politik och skrivande. Samtalet leds av Tatjana Brandt, finlandssvensk kritiker och författare. 

Fredag 3 november kl. 18-20  
Folkets hörna – arbete pågår med den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm och Christian Portin. Folkets hörna ger en unik inblick i författarens skrivprocess. En etablerad och en ännu inte publicerad författare läser ett kort utdrag från ett pågående skrivprojekt och för tillsammans med två samtalsledare ett textsamtal där publiken bjuds in att delta. Samtalsledare: Författaren Malin Isaksson (Folkets hörna) och Katarina Lind (Söderbokhandeln).  

Tisdag 7 november kl. 18 
Samtal med den danska författaren Olga Ravn som är aktuell med De anställda (Wahlström & Widstrand) i översättning av Johanne Lykke Naderehvandi. De anställda är en arbetsplatsroman från det 22:a århundradet. Olga Ravn samtalar med Malin Ullgren, kulturjournalist på DN. 

Onsdag 8 November kl. 18
Nordisk litteraturscen: Samtal med den danska författaren Rasmus Daugbjerg och kritikern Sara Abdollahi om hans romaner Troll och Rygtet. Troll finns på svenska utgiven av Flo förlag och i översättning av Andrea Lundgren.  
 

Torsdag 9 november kl. 18 
Boksläpp för Malin Isakssons biografi Boken om U: Ulla Isaksson, ett liv, ett författarskap, en farmor (Ordfront). Malin Isaksson samtalar med Pelle Andersson, VD och förläggare på Ordfront. Uppläsning med Kerstin M Lundberg, Ulla Isakssons syster och kulturjournalist, samt samtal om Ulla Isakssons romaner.

Torsdag 16 november kl 18
Nordisk litteraturscen: Samtal med den danska författaren Ida Marie Hede som är aktuell på svenska med Bedårande (Aska förlag), i översättning av Felicia Stenroth. Ida Marie Hede författare och dramatiker med bakgrund inom litteratur, konst och konsthistoria. Bedårande är den första att översättas till svenska. Ida Marie Hede samtalar med Felicia Stenroth. 

Tisdag 21 November kl. 18
Samtal om den visa Sapfo. Elisabeth Mansén och Jonas Ellerström presenterar Hilda Dooolittle och hennes bok Den visa Sapfo. Den personliga, prosalyriska hyllningen till en av världslitteraturens mest intensiva poeter har nu för första gången översatts till svenska av Elisabeth Mansén.

Torsdag 12 oktober kl. 18
Samtal med Sanna Samuelsson och Tomas Bannerhed om Mjölkat och Hemma vid myren. Sanna Samuelsson är aktuell med debutromanen Mjölkat (Albert Bonniers Förlag) och Tomas Bannerhed har samlat flera av sina naturtexter i boken Hemma vid myren (Weyler) och tilldelades Augustpriset för romanen Korparna 2011. Samtalet leds av Katarina Lind, Söderbokhandeln.

Nordisk litteraturscen är ett samarbete mellan Söderbokhandeln och Tranströmerbiblioteket och sker med stöd av Kulturrådet, Nordiska rådet och Kulturfonden för Sverige och Finland.




Tidigare evenemang

Läs mer om våra tidigare samtal och signeringar i bokhandeln.