Kom och fira sommarnumret av KLASS!
Jun
14
5:30 PM17:30

Kom och fira sommarnumret av KLASS!

Nu har sommarens nummer av KLASS kommit från tryckeriet. Snart är det på väg ut till era brevlådor. Det här är också det 18:e numret. Tiden har gått fort och många är medarbetarna som gjort denna tidning rik på material och väldigt uppskattad.
I sommarens nummer lyfter vi en rad intressanta personer, kända och mindre kända och bjuder på extra mycket skönlitterärt material. 

Läs om Édoard Louis, den franske författaren som använder sin klassresa och nya privilegierade tillvaro till att bekämpa de härskande klasserna. Hans senaste bok handlar politik som dödar. Jane Morén har skrivit porträttet "Där du har våld- har du tystnad". 

Jane har också träffat litteraturkritiker och författare Crister Enander, en beläst sanningssökare som aldrig tvekar att ta strid för arbetarklassen.

Hur är det att vara lokförare och författare? Om det berättar Linnea Garli för Beata Hansson. Beata har även träffat Föreningen Arbetarskrivares stipendiat, Jan Samuelsson. Han berättar om hur det känns att vinna och om sitt författarskap och vi publicerar vinnarnovellen Maskineriet. 

Fler illustrerade noveller får ni i sommarnumret, tre stycken skrivna av Mimmi Jensen Gellerhed, Jenny Andersson och Martin Söderlind och dikter av Oscar Garcia. Till det har vi som vanligt många recensioner och även en artikel om Göran Palm- stipendiet som i år tilldelades Susanna Alakoski, och en artikel om klass i barnlitteratur. 

Vi minns även poeten Raul Leikas och sist men inte minst bjuder vi på ett Sista ordet av Karin Nilsson. 

KLASS nr 2-1019 kommer ut 15 juni 2019. (Femte årgången)

View Event →
Släppfest för Provisoriet av Wolfgang Hilbig! Leif Andrée läser
Jun
13
7:00 PM19:00

Släppfest för Provisoriet av Wolfgang Hilbig! Leif Andrée läser

Wolfgang Hilbig (1941–2007) räknas som en av de viktigaste författarna från det forna Östtyskland. Hilbig arbetade länge i DDR:s industri som bland annat eldare och arborrare, fram till 1980 då han blev författare på heltid. 1985 lämnade han den så kallade östzonen och kom över till Västtyskland. Hilbigs prisbelönta och omfattande författarskap innehåller romaner, noveller, dikter och essäer – men trots det finns ingenting av honom översatt till svenska.

Förrän nu. Hilbigs självbiografiska roman Provisoriet utkom år 2000 i Tyskland och är hans sista roman. Med Provisoriet presenteras hans författarskap för första gången på svenska, i översättning och med efterord av Ludvig Berggren.

Provisoriet handlar om den östtyske författaren C. som i mitten av 80-talet tillfälligt tillåts lämna DDR. I Västtyskland träffar C. en kvinna med vilken han inleder en passionerad och uppslitande relation. Kärleksproblemen och det prövande mötet med det kapitalistiska väst sätter hans liv och identitet i gungning. Han hamnar i alkoholmissbruk, kan inte skriva och driver planlöst omkring på järnvägsstationerna, affärsgatorna och i bordellkvarteren. Samtidigt kan han inte förmå sig att återvända till sitt forna hemland, som mer och mer ter sig som en avlägsen, spöklik kuliss och till sist går mot sin upplösning.

Litteraturforskaren Markus Huss och översättaren Ludvig Berggren samtalar om Hilbigs kraftfulla och säregna författarskap och den aktuella översättningen av Provisoriet. Samtalet varvas med uppläsningar ur romanen av den renommerade skådespelaren Leif Andrée.

Varmt välkomna önskar vi och bokförlaget Ruin!

View Event →
Det amerikanska kriget - om Krigets sorger och Roman utan namn
Jun
11
7:00 PM19:00

Det amerikanska kriget - om Krigets sorger och Roman utan namn

Bokförlaget Tranan återutger nu Bo Ninhs moderna klassiker "Krigets sorger". Boken har lästs världen över som den stora vietnamesiska skildringen av Vietnamkriget. Det är en uppgörelse med krigets helvete och en gripande kärlekshistoria, men framför allt är det en intensiv och djupt solidarisk skildring av oss människor och våra drömmar.

I samband med det bjuder Söderbokhandeln och bokförlaget Tranan in till en kväll om det amerikanska kriget - eller Vietnamkriget som vi oftare kallar det i väst.

Nyligen gav förlaget också ut "Roman utan namn" av Duong Thu Huong, som fått strålande kritik. Huong är en av Vietnams mest lästa och älskade författare, trots att hennes böcker är förbjudna i hemlandet och att hon själv lever i exil. Hon deltog själv i kriget under sju års tid i en brigad där endast tre av fyrtio soldater överlevde. Hon debuterade 1985 och fick snabbt en stor publik i hemlandet, men mötte också motstånd för sitt oförställda sätt att skildra kriget och de i Vietnam så glorifierade soldaterna. Med den hyllade krigsskildringen "Roman utan namn" presenteras hon här för första gången för svenska läsare.

Författaren och kritikern Kristoffer Leandoer och författaren Mats Kempe samtalar om böckerna, som förstås kommer att finnas till försäljning till extra bra priser.

Varmt välkomna!

View Event →
Lawrence Ferlinghetti 100 år!
Mar
25
6:00 PM18:00

Lawrence Ferlinghetti 100 år!

lawrence-ferlinghetti-ap-ba.jpg


Nästa måndag må vara den 25:e i Stockholm, men det är fortfarande den 24:e i San Francisco. Då är det på dagen 100 år sedan den legendariske poeten och grundaren av bokhandeln och förlaget City Lights föddes. Kom och fira hans födelsedag med oss!

Jan Erik Vold, Gunnar Harding och Jonas Ellerström läser egna översättningar.

View Event →
Läget i den svenska poesin? Örnen och Kråkans poesipod.
Mar
23
11:00 AM11:00

Läget i den svenska poesin? Örnen och Kråkans poesipod.

Liveinspelning av Örnen och Kråkan Poesipod på Poesimässan i Stadsbiblioteket. Utifrån POESIÅRET 2018 och dikter av olika poeter från podpoesi.nu diagnostiserar vi den svenska poesin. Gäster: Bokhandlaren (Söderbokhandeln) och ordföranden för 2018 års Augustjury ANNA GILLINGER, samt kritikern, översättaren, författaren mm GÖRAN SOMMARDAL. Leder samtalet gör MAGNUS WILLIAM-OLSSON.

View Event →
Sitta lugnt med ordentliga skor - möt Maria Seisenbacher!
Mar
19
7:00 PM19:00

Sitta lugnt med ordentliga skor - möt Maria Seisenbacher!

Varmt välkommen till ett samtal med den hyllade österrikiske poeten Maria Seisenbacher! Tisdag 19/3 kl. 19 har vi äran att välkomna henne och hennes översättare Daniel Gustafsson och Cecilia Hansson.

I den österrikiska poeten Maria Seisenbachers diktsamling Sitta lugnt med ordentliga skor skildras språket som plötsligt och oförutsägbart. En mor som drabbats av Alzheimers står i centrum för det sönderhackade språkflöde som samlingen utgör. Dikterna försöker uttrycka det som är omöjligt att berätta om: exi­stentiella känslor och avgörande livshändelser som ligger utanför språket. Seisenbachers landskap ligger mellan orden – i ett slags språkets mellannivå, bortom det fattbara.

Välkomna önskar vi och bokförlaget Ellerströms!

View Event →
Möt Kayo Mpoyi och Kalle Hedström Gustafsson!
Mar
12
7:00 PM19:00

Möt Kayo Mpoyi och Kalle Hedström Gustafsson!

Varmt välkomna att möta två av vårens intressantaste debuter hos oss på tisdag 12/3 . De kommer att samtala med Fredrik Andersson från förlaget Norstedts, signera böcker och läsa ur sina böcker.

I två mycket olika böcker, vänder de båda blicken mot tidigare generationer kvinnor i familjen och deras liv.

Kayo Mpoyis roman Mai betyder vatten är fiktion, men hon har lånat mycket från sitt eget liv och bland annat diktat vidare på berättelsen om sin kongolesiska gammelfarmor. Romanen handlar om Adi som bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Hon har också en smutsig hemlighet.

Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud – som ser det som Adi helst vill gömma.

Kalle Hedström Gustafssons skriver fram ett porträtt av en död mormor i sin debut Mormorordning, hägringsöar.

"Hur var hennes organiska ordning?
Jag kan inte säga. Vill bara Strandkvanne Drömma
Valeriana Hålla
Tunga gröna bronskärl"

För larverna gräver sina kläckgångar i tallarna och bronsålderns gravar ligger stumma. Men ur samma tallstammar kravlar vivlarna mot solen, och bronssmycken kan lyftas oskadda ur jorden.

Välkomna önskar vi och Norstedts förlag!

View Event →